Context geogràfic i diccionari de llengües

Aquó podreu trobar totes les entrades de l'Asier Pla.

Formació i origen, Altres

Aquí podreu trobar totes les entrades de l'Alba Mena.

Cinema, Pintura, Literatura i Música

Aquí podreu trobar totes les entrades de la Jennifer Bueno.

Arquitectura i Esports

Aquí podreu trobar totes les entrades de l'Ayrton Barrio.

Tradicions i costums, Esports

Aquí podreu trobar totes les entrades del Mitchell Horcajada.

viernes, 7 de junio de 2013

Joaquin Sorolla, “Barco en la Albufera”.

Barco en la Albufera
Joaquin sorolla va nàixer a Valencia en 1863. Va començar en l’Acadèmia d’Arts, animat per un professor seu, Gonzalo Salvà. Va continuar la seva carrera de pintor per molt llocs del mon, pintant, perfeccionant i deixant meravelloses obres en diversos llocs del planeta.
A Valencia va deixar una amplia diversitat de quadres relaxant-la en els segles IX y X. Algunes de estes obres estan ambientades en l’Albufera, un gran conjunt d’aiguamolls considerat molt importat per als valencians, el últim quadre trobat de sorolla es ambientada en aquet marc: “Barco en la Albufera”.
En el quadre es pot observar un vaixell encallat en els aiguamolls valencians de l’albufera. 

Bibliografia: Un sorolla nunca vistoJoaquin Sorolla.

La Convenció Ramsar

Convenció Ramsar

La convenció Ramsar és un tractat intergovernamental que defensa l’acció i la cooperació a favor de l’ús racional i conservació dels aiguamolls i els seus recursos.

Aquest pacte va ser negociat als anys 60 per diferents ONG i països, la preocupació dels quals era la pèrdua i deteriorament en continu ascens dels hàbitats de les aus aquàtiques migratòries que es troben als aiguamolls.

El tractat es va proposar a la ciutat Iraní de Ramsar al 1971 i es va aprovar al 1975. És l’únic tractat que es preocupa per un ecosistema en particular (aiguamolls), i en el qual hi participen països que abasten totes les regions geogràfiques del món.

El propòsit principal de la Convenció és la conservació i l’ús racional dels aiguamolls per mantenir àrees que per la seva singularitat són dignes d’interès per la comunitat internacional. El concepte d’ús racional dels aiguamolls té la base en el manteniment de les característiques ecològiques en benefici de la humanitat.

La Convenció Ramsar ha celebrat les oportunitats d’ampliar la base de recursos de la Convenció y les seves activitats gràcies a les relacions beneficioses amb el sector empresarial.
La Convenció ha col·laborat amb el Grup Danone i Biosphere Connections.

GRUP DANONE ha aportat una gran ajuda financera a la Convenció Ramsar com part dels esforços dirigits a promoure la sensibilitat  entre el públic sobre la importància dels recursos hídrics. Un dels projectes portats a terme són les “Escoles Eivan de Protecció de l’Aigua. Algun dels premis que han rebut són “Premio Especial Eivan” i el “Premio Ramsar a la Conservación de la Naturaleza”.


BIOSPHERE CONNECTIONS la xarxa d’aerolínies Star Alliance ha fet un pacte amb organitzacions que promouen la sostenibilitat ambiental entre les quals es troba la Convenció Ramsar. L’objectiu és promoure la conservació de la biodiversitat i l’ús sostenible dels recursos naturals.

Jo crec que és important que hi hagi institucions que defensin els interessos de paratges naturals i dels ecosistemes que el formen. És bo que rebin subvencions econòmiques per poder portar a terme els seus objectius principals.

Bibliografia

Canals



Es pot tractar d'una estructura completament artificial, o d'un riu canalitzat al llarg de part o la totalitat del seu curs. En aquest últim cas, fent ús de la tècnica, es modifiquen les característiques geomètriques i hidràuliques del curs d'aigua, mitjançant neteges, excavacions, rectificacions o engrandiments. La canalització dels grans rius (Rin, Roine) ha estat acompanyada pel rebliment de meandres. Generalment s'ha tractat de traçar un curs rectilini dels canals, per tal de facilitar la navegació, a expenses de la natura i la riquesa ecològica.


Un canal navegable és una via d'aigua creada de forma artificial per tal de facilitar el transport de persones i mercaderies normalment entre masses d'aigua ja existents, com llacs, rius o oceans i mitjançant diferents tipus d'embarcacions.


Des de l'Antiguitat i durant l'Edat Mitjana s'han seguit certes pràctiques d'arranjament de vies naturals d'aigua. Aquestes pràctiques d'arranjament i manteniment han cobert les necessitats dels usuaris i interessats en aquestes progressives millores i adaptacions d'un curs d'aigua. Són destacables la funció de seguretat proporcionada per dics i embassaments, que prevenen les inundacions dels territoris propers a la riba en cas decrescudes.



ELS AIGUAMOLLS DE YPOÁ PER MANUEL VIEDMA


Portal guaraní
Manuel Viedma d’ origen Paraguai, nascut  el 2 de gener de 1941, es un home molt apassionat amb la pintura. Ama el seu país; la seva fauna, la seva natura i  la seva gent. En cada quadre intenta plasmar el que veu i tot el que el fa sentir la seva terra. Va començar en la pintura amb el mestre italià Remo Paccapello.                                                                                                  
En els anys 1969 a 1971 va perfeccionar la seva pintura y va exercir de Professor d’arts plàstiques en la Universitat Nacional d’Asunción.                                                                                             
En 1971 va fundar el “ESAP” Estudi Superior de Artes Practiques y Aplicades.

Aquestes son algunes de les seves obres on plasma els aiguamolls de Ypoá y les seves meravelloses vistes. On es pot observar la fauna, la vegetació, la seva ceràmica típica i la seva gent. Es un home al que li agrada expressar el que sent a cada pinzellada, “ens pinta y pinta per nosaltres i revivim en les seves obres; per sentir-nos identificats” diuen aquells als que pinta. 

Bibliografia: Portal guaraní 

Principals aiguamolls del món (Brasil , Bolívia i Paraguai)

És un dels aiguamolls més grans i més ben conservats del món, amb una superfície total de 150.000 km2. El seu complex sistema de pantans, planes d’inundació, llacunes i línies de drenatge interconnectats, és la llar de més de 658 especies d’aus, 190 mamífers, 50 rèptils, 270 especies de peixos i una veritablement excepcionals 1.132 espècies de papallones.
Pescadors al riu Paraguai Pantanal, Brasil

Jabiru (Jabiru micteria)
Vista aèria del Pantanal de Brasil




































Bibliografia: WWFValencia internacional

Ami em sembla que aquest es un dels aiguamolls més importants del planeta, apart de ser un dels mes grans, te molta varietat de animals i especies exòtiques, sobretot m'ha impactat les 1.132 especies de papallones que hi han i les 658 especies d'ocells.

Caça d'aus



Perdiu
La caça és un esport o una activitat recreativa molt desenvolupada a Catalunya i per això, alhora de realitzar-la cal tenir en compte diversos aspectes importants com serien l'obtenció de llicències i permisos, saber on i quan es pot caçar, conèixer quines són les espècies cinegètiques... A més a més, existeix un Pla estratègic amb l'objectiu de definir un model de caça sostenible dins de la natura i compatible amb les altres activitats territorials..  Els milers de milions de perdigons de plom que s’usen cada any per caçar són petites trampes letals per als ocells que accidentalment els ingereixen. Primera causa d’enverinament entre aquests animals a tot el món, la solució passa necessàriament per prohibir definitivament el plom en esports.

 Bibliografia:Gencat



Esport de l'ornitologia








Anellament a un puput
Còndor Californià





















L’ornitologia és la branca de la zoologia que es dedica a l’estudi de les aus. La ornitologia porta molts anys present en el nostre país, però, amb el creixement d’Internet i amb la millora de la tecnologia,  ha fet que arribi a molts  més aficionats, i fa que cada cop sigui més practicada. Tenim molta sort de ser d’Espanya perquè som el principal  nexe d’unió entre el continent europeu i l’africà  durant les migracions. Gràcies a l’ús dels prismàtics i telescopis podem observar molt millor el pas de les aus. Desprès de la invenció dels prismàtics i del telescopi, l’interès va augmentar en moltes zones del món. Els aficionats van poder ajudar en l’estudi de les aus perquè podien donar informació important sobre aquestes. Les eines i tècniques de la ornitologia son variats i cada cop incorporem nous invents. Hi ha tècniques que es poden aplicar al camp, i n’hi ha d’altres que s’utilitzen al laboratori. Actualment moltes persones treballen en molts projectes per estudiar les migracions de les aus. L’anellament és la tècnica de marcatge per estudiar les aus. És una anella metàl·lica que es col·loca en la pota de l’au. En la meva opinió  l’esport de l’ornitologia és un esport en el que has de tenir molta paciència i precisió per poder observar els ocells i poder capturar les millors imatges.

Bibliografia:cinerea wordrefence
 

Aiguamolls al nostre planeta

D’aiguamolls n’hi ha varius tipus a tot el món com aiguamolls aquàtics marins, aiguamolls d’aigua salada, aquàtic d’aigua dolça, aiguamolls d’aigua dolça, etc, encara que els principals aiguamolls convencionals i els mes coneguts son anomenats els pantans. Els principals països on hi han aiguamolls son Florida, Estats Units, Àfrica, Oceania, Brasil, Paraguai, Bolívia, etc.

Aiguamoll de Namibiam
Lluna sobre l'aiguamoll
Bibliografia: Gencat

En la meva opinió personal crec que en el nostre planeta hi tindria que haver més aiguamolls i tindríem que cuidar-los i tardar-los millor, i crec que on mes aiguamolls hi ha es als països més humits amb una influencia marina, també afecta segons la situació topogràfica i en especial la actitud. 

Importància del manteniment dels aiguamolls

Aiguamolls Uruguay

Els aiguamolls són considerats, segons la “Convenció RASMAR”, com el bressol de diversitat biològica,  fonts d’aigua i productivitat marina més importants del món. Proporcionen recursos naturals de gran importància per la societat i constitueixen l’hàbitat de moltes espècies, és per això que hem de conservar-los i fer-ne un ús responsable.

Aquest tipus de reserva natural fa diferents funcions que beneficien la humanitat com el control d’inundacions, protecció en front tempestes, depuració de les aigües, etc. A través de la retenció i transformació dels sediments i nutrients fan que l’aigua tingui una millor qualitat.


Una de les raons per les quals els aiguamolls han estat millor conservats durant els últims anys és per la importància del proveïment d’aigua dolça per ús domèstic, agrícola o industrials. Donat que l’obtenció d’aigua dolça sembla que serà un dels grans problemes ambientals en els pròxims anys, és molt important que conservem en bon estat els aiguamolls.

FACTORS QUE AMENACEN ELS AIGUAMOLLS

-          Pesca i caça furtiva de les espècies que es troben als ecosistemes
-          Canvi climàtic
-          Contaminació de les aigües
-          Extracció il·legal de les seves aigües

En el meu parer, crec que hauríem de preservar qualsevol tipus de reserva natural del nostre entorn. Moltes d'elles ens proporcionen recursos que tard o d'hora necessitarem al nostre dia a dia i si no les conservem i cuidem quan en tenim l'oportunitat, potser llavors será  massa tard.

    Bibliografia:

Arquitectura: Molinis d´agua


Fa centenars d'anys, el moviment de l'aigua s'utilitzava a les fàbriques. L'energia cinètica de l'aigua en moviment es converteix en un moviment de rotació d'unes pales de fusta que s'uneixen mitjançant un eix a una pedra de molí (pedra rodona i pesada) per tal de moldrecereals, (blat blat de moro, ordi civada, etc.) i convertir-los en farina. Avui dia els represes i salts d'aigua s'utilitzen principalment per a produir electricitat en les centrals hidroelèctriques.
L'energia hidràulica és l'energia produïda pel moviment de l'aigua i pot ser convertida en forma d'electricitat, o directament en forma d'energia mecànica (de rotació). Quan plou als turons i muntanyes, l'aigua flueix cap als rius i d'ells cap al mar. El moviment o caiguda d'aigua porta energia cinètica i energia 


Presa de riu per una roda hidràulica Moltes vegades es construeixen dics que aturen el curs permetent l'acumulació d'aigua en un dipòsit que es diu reservori o represa. En altres casos, les preses (preses) que no aturen el curs natural de l'aigua, sinó que la fan passar per un desviament que la condueix cap a un molí d'aigua.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...